Наторяване с биотор през есента – съвети и възможности

Какви са най-важните ползи от есенното наторяване с биотор?

Ползите от eсенното наторяване включват:

– развитие на по-дълбоки и стабилни коренови системи;

– подобрена зимна издръжливост;

– защита на почвата;

– намаляване на риска от снежна плесен.

Колко пъти се наторява през есента?

Ако се избере правилния тор за есенно наторяване, предвид спецификите на почвата – може да се натори само веднъж. Добре да се тори в началото на есента, когато ползите от торенето са най-големи.


Есенното наторяване ускорява на растежа на корените

Торенето през есента е най-доброто време за укрепване на корените на вашата морава или овощна градина и осигуряване на добра основа за пролетта. Ефективната формула за торене трябва да съдържа правилните количества азот, фосфор и калий, които ще помогнат за растежа на тревните стръкове и цъфтежа на дърветата. Калият също ще помогне за клетъчната функция и усвояването на микроелементите.

Как да изберете, с какъв тор да подхраните почвата през есента?

Реномираните фирми за органични торове, винаги предлагат и професионална консултация.

Защо е важно да се консултирате?

Късното прилагане на азот може да не стимулира значително растежа на корените, ако температурите са твърде ниски. Процесите на есенно “втвърдяване” са склонни да съхраняват въглехидрати в почвата и ако есенното наторяване не е направено правилно предвид вида тор, който ще използвате, растенията може да имат ограничена енергия. В допълнение, асимилацията и усвояването на азот изисква значителна енергия, което може да намали ползите от прилагането на азот през есента.


Наторяването през есента е полезно както за храсти и дървета, така и за всякакви многогодишни растения.

Но, напомняме, е важно да изберете правилната формула, концентрация и количество тор. А за това ще ви помогнат консултантите на реномираните фирми предлагащи органични торове.

Увеличеният растеж на корените ще помогне на растенията да издържат на зимните месеци. Тор с бавно освобождаване ще бъде най-подходящ за някои видове растения и почви. Тези продукти ще съдържат по-малко азот от стандартните торове. Това ще помогне за намаляване на отпадъците от химикали и няма да повлияе отрицателно на здравето на почвата ви.

Есенното торене на тревните площи ще подобри тяхното здраве и външен вид. Тревата ще бъде плътна и здрава, което ще я направи по-устойчиви на мъхове и плевели. Освен това ако поляната ви е богата на билки, есенното наторяване ще им помогне да цъфтят през пролетта много повече. Важно е да наторявате тревните площи през есента, за да получите най-добри резултати през следващият сезон.

Кога се тори през есента?

Есенното приложение на торове за тревни площи трябва да се прилага между средата на октомври и средата на ноември. Това ще гарантира, че моравата ще оцелее през зимата и ще започне да расте отново рано през пролетта. Хранителните вещества в есенния тор ще насърчат дълбокия растеж на корените. Късното есенно приложение ще даде на моравата добра основа за зимата.


Есенното подхранване на почвата подобрява зимоустойчивостта


Есенният фосфорно-калиев тор е чудесен начин да подготвите тревните площи за предстоящите сурови зимни месеци. Такъв вид тор е особено добър за тревни площи с висока нужда от хранителни вещества, като например декоративни треви, храсти и други ландшафтни растения. Високото му съдържание на калий повишава устойчивостта към болести и предпазва податливите растения от измръзване. Калият също така помага за регулиране на усвояването на вода от растенията, което ги подкрепя да оцелеят дори при по-ниски температури.

Торенето на дървета и храсти през есента им помага да пуснат по-дълбоки корени и да цъфтят по-рано през пролетта. Късната есен е идеалното време за наторяване на дървета и храсти, тъй като процесът на фотосинтеза се забавя, а торът с високо съдържание на азот ще помогне на растението да запази енергийните си резерви. Също така есенния сезон е подходящ да започнете да използвате изцяло натурален органичен тор, който се разгражда постепенно, осигурявайки дълготраен хранителен резервоар за корените.

Есенното торене намалява риска от снежна плесен


Зима с много сняг може да доведе до процъфтяване на гъбички, известни като снежна плесен. Това заболяване може да бъде тежко, но има какво да направите, за да намалите рисковете това да се случи.

Може да помогне за предотвратяване на растежа на снежна плесен като напръскате с органичен фунгицид, в късната есен, преди да падне снегът, за да предотвратите разпространението на гъбичките.

Снежната плесен се причинява от няколко различни вида гъби, включително M. majus. Процесът на инфекция зависи от микроклиматичните условия като температура и влажност. Когато снежната плесен нападне растение, ще видите петна от бледорозов мицел и оранжеви спородохии. Тази гъба е вредна за културите, тъй като инхибира покълването на семената от инокулум и може да убие разсада, преди да е поникнал. Снежната плесен може да оцелее в почвата и може да атакува посеви, дори ако почвата не е замръзнала.

За да намалите вероятността от снежна плесен проверете нивото на pH на почвата. Ако е твърде кисела, можете да нанесете вар върху почвата. Снежната плесен предпочита кисела почва. Друг метод е прилагането на превантивен фунгицид преди първия голям снеговалеж. Винаги следвайте инструкциите на етикета. А най-добре е да се консултирате с фирмата, от която го купувате.

Снежната плесен, известна още като фузариум, е гъбична болест, която кара тревните площи да изглеждат безплодни и голи. Този тип мухъл изглежда размит и расте в кръгове. Най-често се среща в по-студен климат. Снежната плесен се причинява от два вида гъбички. Има розова снежна плесен и сива снежна плесен.

За да намалите шансовете за снежна плесен, можете да засадите устойчиви растения. Това означава, че растенията са по-добре адаптирани към зимните условия и техните семена са по-устойчиви на гъбичките. Друга важна мярка е редуването на културите. Включването на пролетни едногодишни култури и бобови култури във вашата ротация ще намали риска от снежна плесен.

За финал

Препоръчително да извършите есенно торене с органични и минерални торове. За количеството и вида може да се консултирате с реномираните фирми, които предлагат български органични торове. Специалистите им ще ви предложат най-правилните решения за вас предвид състоянието и вида на почвата, както и според нуждите на растенията, които планирате да отглеждате.

 

През октомври е много важно да предприемете растителнозащитни мерки в полиетиленовите оранжерии.

Тъй като настъпва период на висока влажност и това създава условия за развитието на гъбички и плесени, както и вредители. Препоръчително е да използвате биофунгициди и биотор.

ПЛАНТС СОУЛ БЪЛГАРИЯ предлага безплатна консултация за наторяване с биотор безвреден за пчелите и обезпаразитяване на семена –  Вайбър:  0897851884 Кирил Бадалов.

 

 

биотор безвреден за пчелите
Наторяване с биотор безвреден за пчелите
Наторяване през есента.
биотор безвреден за пчелите
VIP MEDIA
VIP MEDIAhttps://vipmedia.bg
Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио, видео съдържание и за всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата и публикациите в изданията. За връзка info@vipmedia.bg

Най-четени